Новини

158 години от рождението на Петър Дънов – Учителят – един от най-великите духовни учители на България

Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ притежава произведенията на Учителя, както и много книги за него. Заповядайте, за да се докоснете до мъдростта и учението на Петър Дънов!
Учителя, както е наричан Петър Дънов, е роден на 11 юли 1864 година в село Хадърча, до Варна. Той е третото дете в семейството. Своето образование Дънов получава в родното си село. След освободителната война училището е закрито и тогава Дънов продължава образованието си в мъжката гимназия във Варна. Завършва и Американското научно – богословско училище в Свищов. Две години по-късно Учителя заминава за Америка. През 1890 година завършва семинар по теология в Медисън, Ню Джърси. На 7 юни, 1893 година се дипломира в Бостънския университет. След това завършва и едногодишен курс по медицина. Дънов се завръща в България през 1895 година. Първите няколко години на родна земя той прекарва в пълно уединение, а през това време живее при сестра си Мария във Варна. Първата книга, която Учителя издава, е „Наука и възпитание“.
През 1898 година Дънов изнася лекцията „Призвание към народа ми“. На следващата година записва и „Десетта свидетелства господни” и „Божието обещание”. Той има изключително голям принос за науката и културата в страната ни и създател на Бялото братство.
Цялото му дело и творчество е пълно с проникновения и мъдрости. В деня на неговото рождение си припомняме някои от тях: „Когато си доволен от малкото ще дойде и голямото. “ „Ако човек разбере величието на своята душа, ще падне на колене и ще се поклони на себе си. “ „Не подавай на всяка цена ръка на сриналия се в калта. Не знаеш защо е паднал… “ „Достатъчно е да погледнете през очите на любовта, за да видите красотата навсякъде.“ „Който може да слезе най-долу то може да се качи и най-горе.“ „Ако искаш да обичаш не трябва да се страхуваш, ако искаш да те обичат, не трябва да се съмняваш.“ „Злото е непроявена любов.“ „Ако крадеш ще те крадат, ако съсипваш, ще те съсипват. Ако обезчестяваш, ще те обезчестяват. Каквото правиш, такова ще намериш.“ „Пазете се от раздвоение в ума и сърцето.“ „Не можеш да убедиш хората в нещо, ако ти сам не вярваш.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *