Новини

145 години от рождението на проф. Александър Балабанов

Александър Михайлов Балабанов е виден български литературовед, преводач и критик, дългогодишен преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и член на Македонския научен институт. Изпълнител на важни мисии, възлагани му от Вътрешната македонска революционна организация, с цел привличане вниманието на европейските общности към българите в македонските земи.
Професор Балабанов е и един от най-дейните радетели за запазване на правилния и чист български език и посвещава редица статии по темата, най-известната сред които е „Слепите граматици“.
Заедно с Любомир Милетич, Димитър Точков и Петър Кушев през 1915 г. обикалят европейските столици, където сондират мненията по въпроса за разрешаването на Македонския въпрос. До края на Първата световна война остават ангажирани с пропагандиране на българската гледна точка.
Член-учредител е на Македонския научен институт. За отличия и заслуги през войната е награден с народен орден „За гражданска заслуга“, V степен. Близкото му приятелство с цар Борис III го улеснява в мисията му, свързана с темата за българите в Македония, която да не бъде пренебрегвана.
Пословичен е със своята разсеяност. Историите и анекдотите за професор Балабанов са безкрайно много, но едно е сигурно – колкото е бил разсеян като човек, многократно повече е бил личност с огромна заслуга в областта на литературата и обществения живот на България.
Заповядайте, в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ и вземете негови книги от различните отдели на Библиотеката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *