Новини

141 години от рождението на Теодор Траянов – основоположникът на българския символизъм

Един от най-големите поети на България и символист, който не може да бъде имитиран – това е Теодор Траянов. Възможен ли е символизмът по български и колко смел трябва да бъде един творец, за да го постигне? На този въпрос и до днес много критици търсят отговор, като повод за това е творчеството на Траянов.
Тодор Василев Траянов е български поет-символист. Роден на 30 януари 1882 г. в Пазарджик в интелигентно семейство, произхождащо от Македония. Завършва гимназия в София, след което записва Физико-математическия факултет на Софийския университет, а по-късно и Висшето техническо училище във Виена. По професия е архитект.
Участва като доброволец в Балканската война. През 1914 година е дипломат във Виена.
Първите му стихове излизат в списание „Смях“ през 1899 г. След това публикува свои творби в почти целия български периодичен печат.
Според много критици, основите на символизма в България поставя стихотворението на Траянов „Новият ден“. Творбата е наричана „предвестник на нова епоха в българската поезия“.
Символизмът на Траянов не е самоцелен. Поетът се интересува живо от изконните човешки изживявания, но се вълнува и от историческата съдба на българския народ. В този смисъл, символизмът му е български, с жив дух и бунтарство.
Теодор Траянов е не само поет. Той е автор на статии, рецензии за литература, театър и музика. Превежда от немски и английски език, като част от примерите за това са драмите „Ричард III“ от Шекспир, „Фиеско“ от Шилер и други пиеси.
Теодор Траянов е номиниран за Нобелова награда за литература. Космополитна личност, ерудит, човек с невероятен поетичен талант, гордост за българската литература.
Новият ден
„… Под глух тътнеж просторът цял трепери,
звезди отскачат в пътя замъглен
и през разтворени железни двери
сред златен прах пристига новий ден.
Подава свойта празна чаша, гледа
дали нектар зората ще налей,
а тя целува го, изчезва бледа,
далек се само нейний плащ белей...“
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ е мястото, където можете да намерите и заемете книгите на поета-символист, да се докоснете до необятния му свят и фантазия и да се насладите на поезия, която отеква дълбоко в сърцето. Очакваме ви в Заемна служба за възрастни, Отдел „Изкуство“ и другите справочно-библиографски отдели, където можете да намерите различни материали за автора и неговото творчество.
„… Държа фанатично на цялото си творчество…“ Теодор Траянов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *