Новини

14 октомври – Международен ден на стандартизацията

Международият ден по стандартизация се чества на 14 октомври от 1970 г., годишнина от създаването през 1946 г. на Международната организация по стандартизация.
Целта на празника е да покаже уважение към хората, които работят в областта на стандартизацията, метрологията и сертифицирането, да разбере по-добре значението на стандартите в човешкия живот на международно ниво.
Международният ден на стандартизацията и метрологията се провежда всяка година с определена тема. Днес ролята на международните стандарти е от изключително значение. Те са инструмент за положителната промяна, създавайки общодостъпни пазари и подходяща бизнес среда.
За работа по стандарти в България се говори от 1932 г. Няколко години по-късно, през 1938 г. е учреден Институт по норми. След Втората световна война се публикуват и първите материали с печат БДС (Български държавен стандарт). България става член на международните организации по стандартизация през 50-те години на миналия век. Следват още няколко трансформации през годините.
Няма налично описание на снимката.
През 1999 г. е създадена Държавна агенция по стандартизация и метрология, а през 2005 г. с нов Закон е създаден Български институт за стандартизация.
Сборник български държавни стандарти. Хранително-вкусова промишленост: Том  1, Част 1: Месни продукти | Ортограф - антикварна книжарница
Честит празник!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *