Новини

138 години обединена България!

Отбелязваме едно от най-големите събития – Съединението на България.
Честит празник!
На 6 септември 1885 година е направена огромната стъпка, която решава националния въпрос.
Съединението на Княжество България с Източна Румелия,
„… Народе!
Часът удари и светото дело на Съединението е почнато. Няма колебания. Всякой българин е длъжен да даде ръка на общото дело. Напред и… на оръжие, Братя!
Опълченци!
В тая важна минута за светото дело – Освобождението, за което сте полагали гърдите си срещу неприятеля, призовавате ся да подадете ръката си. Бърже и спретнато, както сте били през 1877 и 1878 година, пригответе ся. Сега е минутата, в която с народните мишци и Божията воля ще ся осъществи идеята на опълчението.
Напред, Братя! Опълченци! Да изпълним клетвата си!…“
Пловдив, 6-й септемврий 1885 година,
От Централното опълченско дружество
Публикувано във в-к “Борба”, първият самостоятелен вестник на Захари Стоянов, неофициален орган на БТЦРК.
Съединението получава дипломатическо и международно признание с българо-турската спогодба от 20 януари и Топханенския акт на Великите сили от 24 март 1886 г. В замяна на османското съгласие за персонална уния на Княжество България и Източна Румелия начело с българския княз, България отстъпва на Османската империя Кърджалийска околия и Тъмръшките села. Сливането на Северна и Южна България е утвърдено окончателно едва с признаването на българската независимост през 1908-1909 г.
Съединението на България е отразено богато в литературата и в изобразителното изкуство, основно в композициите на художника Николай Павлович.
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ разполага с литература и други материали по темата, които можете да намерите в различните отдели на Библиотеката.
Заповядайте, за се докоснете до книги и снимков материал, свързани с великата дата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *