Новини

136 години от рождението на Ячо Хлебаров – организатор на читалищното дело в България

Ячо .Хлебаров е вярвал, че „...силата и богатството на един народ съставлява сборът от знанията, с които разполага този народ…“
На 4 март 1887 г. в гр. Плевен е роден Ячо Хлебаров
Ячо Стоянов Хлебаров е български учител, публицист, издател, преводач, адвокат, редактор, читалищен и културен деец, библиотековед. Заедно Васил Класанов и Стоян Аргиров изработва първия законопроект за народните читалища, който е приет от Народното събрание и влиза в сила от 27. 03. 1927 г… с този закон се полагат основите на читалищното законодателство в България.
Ячо Стоянов Хлебаров е роден в Плевен и израстнал в бедно семейство. Кръщават го Ячо, за да бъде як и здрав, тъй като родените преди него деца са умирали.
След кратко учителстване през 1915 г., той завършва правни и държавни науки. Утвърждава се като един от най-добрите адвокати в България, демонстрирайки без колебание своите граждански позиции.
Включва се активно в живота и проявите на читалище „Съгласие 1869″ в гр. Плевен и му посвещава тридесет години. Той е лидер и на Читалищния съюз в България, който превръща в най-солидната културно-просветна организация. Превежда и издава автори, от които българската интелигенция има потребност, редактира книги, библиотечни поредици и списания.
Ячо Хлебаров умира на 24 декември 1951 г. в Плевен, след като е бил продължително време в ТВО „Росица“ и ТВО „Белене“, но „… силата и богатството на един народ съставлява сборът от знанията, с които разполага този народ…“. През целия си живот работи за интелектуалното издигане на българите и е убеден, че това може да се постигне чрез активно четене на полезни книги и добре уредени библиотеки и читалища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *