Новини

130 години от смъртта на Тодор Икономов

„… Тодор Икономов, на когото портрета е поставен на отсрещната страница, е стар български учител и писател. Той е роден в село Жеравна /Сливенско окръжие/ от добри родители. На училище заходил в родното си селце, а после ходил на учение в други градове, където имало по-добри училища. Още от началото той обикнал твърде много науката…“

Тодор Икономов, починал на 27 октомври/стар стил/ или 9 ноември /нов стил/ през 1892 г. в гр. Шумен.

Тодор Поппетров Икономов е български писател, публицист, издател и политик, един от най-видните възрожденски учители и участници в борбата за създаване на независима Българска екзархия.

Той е сред българските публицисти сътрудничили със статии по актуални въпроси на литературата, философията, естетиката и обществено-политическите борби на в. „Македония“, „България“, „Право“, „Турция“ и др. Известно време е редактор на сп. „Читалище“ и редактира в. „Турция“, издавани в Цариград. Автор е на много учебници, мемоари и статии – „Нова българска читанка“, „Читанка за приготвяне към граматиката“, „Пространна българска читанка за приготвяне към българската граматика“, „Пълна числителница“, „Воскресник, или черковно восточно песнопение“, „Избирането на българския екзарх“, „Ръководство за словосъчинение на българский язик“, „Писма за Сърбия“, „Протестантската пропаганда у нас и нейните ползи за България“, „Кой ще бъде най-виновний“, „Логиката на лицата пред логиката на нещата“, „Самохвалствата на патриотите и истинското положение на България“, „Читанка за първите два класа“, „Що трябва да правим, а що правим“, „Кратка всеобща история за долните класове“, „Елементарна практическа граматика“, „Мемоари“.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *