Новини

125 години от рождението на писателя Ерих Кестнер

Ерих Кестнер е един от най-четените немскоезични писатели на 20 век – лирик, белетрист, сценарист и сатирик, автор на популярни книги за деца.
Роден е на 23. 02. 1899 г. в Дрезден. През 1913 г. постъпва в педагогически колеж в Дрезден, но напуска през 1916 г., малко преди да завърши. В 1917 г., още ученик, Кестнер е мобилизиран и като артилерист участва в Първата световна война. Завършва гимназия с отличие и получава за това „Златната стипендия на град Дрезден“. Следва литература, история, философия и театрознание в Лайпциг, като дори успява да защити докторска дисертация.
След края на Втората световна война Кестнер се установява в Мюнхен, където заедно със завърналите се от емиграция приятели основава литературното кабаре „Ди Шаубуде“ – за него написва множество песни, оформили модерния немски градски шансон.
Автор е на много романи за деца, между които “Това се случи на 35 май” (1933) и „Хвърчащата класна стая” (1934). През 1960 г. Кестнер е награден с най-високото отличие за детска литература – медала „Андерсен”.
Негови произведения можете да намерите в различните отдели на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“. Едно литературно преживяване, което си заслужава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *