Новини

121 години от рождението Крум Велков – певецът на Септемврийското въстание

Писателят Крум Велков е роден на 16 декември 1902 г. в гр. Перник. Като ученик е бил изключен от Шуменската гимназия за левичарска дейност и става работник. Огняр, шлосер и машинист по професия, Велков организира стачки и участва в Септемврийското въстание.
Главната тема, с която той влиза и остава в българската литература, е Септемврийското въстание. На него са посветени първите разкази на писателя „Мъка“ и „Смях“, печатани под псевдонима Кешиш Първан през 1924 г. в списанието „Нов път“.
Осем години по-късно Крум Велков отново се връща към септемврийската тема, този път с романа „Село Борово“ – реалистична картина на класовите стълкновения в България през 1920-те години и на Септемврийското въстание от 1923 г. В романа „Животът на Петър Дашев“, написан през 1938 г., но издаден едва през 1946 г., писателят се връща към събитията в България по време на Първата световна война и след нея.
През 1942 г. излиза от печат историческият му роман „Водител“.
През 1950 г. Крум Велков е удостоен с Димитровска награда за романа си „Село Борово“.
Той обяснява успеха на книгата така:
„.. Пред мене стояха събитията, аз топях перото си в обилно проляната народна кръв. И затова, мисля, народът чете и обича тази книга...“
Последният роман „Жезълът“ на Крум Велков остава незавършен.
В Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“, можете да заемете книги на писателя, в които се припомнят събития от историята на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *