Новини

120 години от рождението на Светослав Минков – бащата на българската фантастика

На 12 февруари 1902 година е роден бащата на българската фантастика – Светослав Минков. Завършил е финансово дело, но е работил като журналист, коректор, главен редактор, библиотекар, книговодител.
Присъствието му в българската литература е приемано за екзотично, заради новаторския му начин на писане, който е различен от класическата българска проза по онова време. Той въвежда в литературата модерни европейски течения като диаболизъм, сюрреализъм, екзистенциализъм. През 1922 г. става и един от собствениците на първото в света издателство за фантастична литература “Аргус”.
Светослав Минков е и любим детски автор. Повече от 30 години пише приказки, с които израстват поколения деца.
Минков е първия преводач на Ханс Кристиан Андерсен на български език. През 30-те години на ХХ век превежда и издава в десет тома андерсеновото творчество.
Друга голяма страст на твореца са пътешествията, които го отвеждат в Япония, където участва в основаването на Българо-японското дружество за приятелство.
Носител е на международната награда за мир „Нексьо“.
Информация за всички, които не са се докосвали до неговите произведения. Книгите на Светослав Минков и беседи за неговото творчество се намират в Отдела за възрастни и Читалните на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *