Новини

117 години от рождението на Емилиян Станев – уникалният майстор на словото

Истинското име на Емилиян Станев е Никола Стоянов Станев. Роден е в Търново на 28 февруари 1907 г. От малък баща му започва да го води със себе си на лов сред природата и по-късно това дава отражение в произведенията му, където намираме често нейни описания. През 1928 г. завършва гимназия в гр. Враца като частен ученик, след което се премества в София и учи известно време живопис при проф. Цено Тодоров.
Първата му книга – Сборник с разкази под името „Примамливи блясъци“ е издадена през 1938 г. Следващата му книга е сборникът „Сами“, с който поставя началото на цикъл от произведения за природата и човекът. Следват още „Вълчи нощи“, „Делници и празници“, „Дива птица“), „В тиха вечер“.
През 1948 г. излиза едно от най-известните му произведения – повестта „Крадецът на праскови“. В продължение на 14 години работи върху своя роман „Иван Кондарев“, в който са описани събитията свързани със Септемврийското въстание от 1923 г.
Автор е на книги за деца и юноши: „През гори и води“, „Лакомото мече“, „Повест за една гора“, „Когато скрежът се топи“ и „Чернишка“.
Произведенията му от следващите години са с по-философски насочена тематика. От този период са романите „Легенда за Сибин, преславския княз“ (1968 г.), „Антихрист“ (1970 г.), „Търновската царица“ (1974 г.) и „Тихик и Назарий“ 1977 г.
Уникалните, значими и правдиви произведения на Емилиян Станев разкриват един невероятен свят пред читателите. Към книгите му проявяват специален интерес децата, които научават за богатия и красив животински свят и за природата.
Произведенията на Емилиян Станев се намират както в „Детски отдел“, така и в „Заемна служба за възрастни“ на Библиотеката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *