Новини

115 години от рождението на Александра Мечкуевска

Тя е първата бургаска художничка, която през 1937 г. в гр. Париж, получава – орден на жените-художнички.
Александра Мечкуевска е родена в гр. Бургас на 12. 10. 1907 г. Нейният пръв учител по рисуване е Генчо Митев.
През 1933 г. завършва Художествената академия в гр. София с две специалности – декоративно изкуство и графика.
Тя рисува предимно маслени пейзажи с морска тематика и натюрморти с цветя.
Тя е сред участниците на първата обща художествена изложба в гр. Бургас. През 1935 г. художниците подреждат втора обща изложба в две стаи от Девическата гимназия. Сред участниците отново е и Мечкуевска, която не се отчайва от безразличието, с което я посреща бургаската публика. През 1936 г. талантливата Мечкуевска художничка Алианс Франсез в Бургас, на която показва предимно пейзажи от Созопол, Рилския манастир, Стара планина.
През 1935 г. прави първата си самостоятелна изложба в Софийската галерия „Аксаков”, последвана самостоятелна изложба и в Пловдив през 1936 г. През 1937 г. в Париж на най-голямото световно изложение тогава, Александра Мечкуевска се окичва с наградата – орден на жените-художнички, участвали в това престижно световно изложение. Това признание отваря света за талантливата млада дама, следват нейни международни изложби в Белград, Кайро, Александрия.
Въпреки, че живее в гр. София, всяко лято се завръща в родния град. През 1948 г. прави третата си самостоятелна изложба – този път в Бургас.
През 1978 г. Мечкуевска е удостоена с орден „Кирил и Методий”- I степен.
Художничката е наричана българската Жорж Санд. Освободена и разкрепостена за времето си жена, от ранна пролет до късна есен е живяла и творила в Созопол.
След смъртта й през 1993 г. картини на художничката се предлагат на търгове в софийски галерии. Четири от творбите й са притежание на Бургаската художествена галерия „П. Задгорски”. Това са – „Воденицата”, „Созопол”, „Пейзаж” и „„Подготовка за риболов”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *