Новини

115 години от рождението на Алберто Моравия – бащата на италианския неореализъм

Алберто Моравия е италиански писател от световна класа, с истинско име Алберто Пинкерле. Роден е на 28 ноември 1907 година в Рим.
Работи като журналист, пътува много и научава няколко езика.
Първият му роман „Безразличните“ е издаден, когато Моравия е на 22 години. По това време в Италия на власт вече е Бенито Мусолини. Официалната критика и власт го приемат враждебно. Забраняват публикациите му, дори тези, които са подписаните с псевдоним. Около 9 месеца е принуден да се укрива в планината. Спасяват го настъплението на американската армия през 1944 г. и краят на Втората световна война.
Веднага след войната Моравия издава няколко романа, най-известният сред които е „Римлянката“. Творбата се отличава с разказваческо майсторство и жив диалог. Моравия, който вижда в жената по-висше създание от мъжа, създава много силни женски образи. В романите си изследва отношението между любовта и секса. Други негови книги нападат дясната политика, фалшивото морализаторство и корупцията.
През 1952 г. творчеството му отново е забранено, този път от Ватикана. Пише няколко сценария, а по романите му са заснети прочути филми като „Чочарка“, „Конформистът“, „Римлянката“.
Заповядайте,
в Заемна служба за възрастни на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“,
за да се потопите в света на Моравия,
чрез книгите на големия италиански автор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *