Новини

110 години от кончината на „Бащата на Бургас“, Александър Георгиев – Коджакафалията

Роден е в бургаското село Дюлгерли (днес Зидарово) през 1830 г. Остава сирак още на петгодишна възраст. Поради липсата на парични средства не завършва образование. Заедно с братовчед си работи в Созопол и Бургас. Двамата отварят малък дюкян в Бургас. Има голям усет в търговията. Подбирал е умни и предприемчиви хора за търговската си империя. Построява няколко хана, магазина и фабрики. Прякорът му Коджакафалията идва от силната памет, която притежава. Дарява 25 милиона златни лева в помощ на над 600 бедни семейства, български бежанци от Османската империя – Тракия и Македония. Също така дарява много средства за болници и други институции.
Община Бургас отбелязва с различни събитията 110 години от кончината на най-големия благодетел и дарител на града Александър Георгиев – Коджакафалията. Днес, /15.07./ денят на неговата кончина, в знак на почит и преклонение пред паметта на благодетеля, Община Бургас организира заупокойна молитва при гроба му в Траурния парк.
По-късно бяха положени цветя и венци на признателност пред паметника на Коджакафалията. Във възпоменателната програма вземат участие сродници на благодетеля, бургаския Духов оркестър и деца от НЧ „Пробуда 1880“. На годишнината от кончината на Коджакафалията са посветени и други събития, които ще се проведат след 15 септември. Сред тях е литературният конкурс за къс разказ и есе „Доброто у човека – урокът на Александър“. Другото събитие от програмата е кръглата маса под наслов „Родолюбие и милосърдие – благодетелите на България“.
Бургазлии, потомци на големия българин, винаги ще помнят неговите милосърдни дела и ще бъдат признателни за уроците, които им е завещал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *