Новини

11 май – почитаме Св. св. Кирил и Методий Денят е професионален празник на българския библиотекар

На 11 май българския народ почита Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Той е ден за почит на светите братя – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата.
Празникът на Св.св. Кирил и Методий е честван за първи път в Пловдив през 1851. Инициативата за това събитие е на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно училище. През 1857 година денят на светите братя е почетен в българската църква „Свети Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за свети Иван Рилски. От 1863 г. се установява като църковен празник на светите равноапостоли.
11 май е професионален празник на българския библиотекар, отдадени на писменото слово, те го съхраняват и разпространяват чрез книгите, с идеята да пребъде. Българските библиотекари заслужават ден на признание, защото работата им е призвание. Тя е кауза с поглед в бъдещето. Това се отнася и за библиотекарите от Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ Бургас.
От зараждане си до днес, библиотеките са оцелели, защото винаги е имало личности, които да служат на знанието. На техният ден нека си припомним с благодарност за приноса на всички хора от професията.
Огромна благодарност към българските библиотекари, вградили знания, опит и всеотдайност в професията.
Продължавайте светлото си дело и имайте на ваша страна здравето и успеха!
Честит професионален празник!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *