Новини

105 години от рождението на Костадин Варимезов наричан „Царят на българската гайда“

Костадин Варимезов е майстор-гайдар от Странджанската фолклорна област. Голяма е заслугата му в популяризирането на странджанската инструментална народна музика и за повишаване интереса към нея.
Роден е в село Росеново, Бургаско, на 21 декември 1918 г. Родителите му са преселници от Лозенградско. Баща му е свирил на кавал, а майка му пеела стари странджански народни песни. От 15-годишен свири на сватби. През 1954 г. Костадин Варимезов е приет в състава на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Не след дълго в ефир прозвучават оригинални хора и инструментални мелодии от Странджанския край. През 1956 г. заедно с кавалджията Стоян Величков, гъдуларя Нено Ненов, тамбуриста Йордан Цвятков и тъпанджията Огнян Николов сформира „Странджанска група“, с която се изявяват по събори и надпявания.
Костадин Варимезов е един от първите български музиканти, които не само посещават други страни и континенти и представят българската народна музика, а я преподават в чужбина. През 1978 г. и 1979 г. преподава в университет в Торонто, Канада. Преди това е преподавал в Котленското музикално училище, изнасял е лекции пред български студенти в Пловдивската академия.
Костадин Варимезов е наричан „Царят на българската гайда“, „Свети Костадин на народната музика“, а в Канада и САЩ е известен като „Професора“, посветил много студенти в тънкостите на древното българско гайдарско изкуство.
В отдел „Краезнание“ на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ можете да намерите още информация и книги за големия музикант, прославил и обогатил Странджанската народна музика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *