Новини

102 години от рождението на виден музикален деец, свързан с Бургас

Иван Кръстев Петков е роден на 31 март 1922г. в град Пловдив.
Баща му е шивач, а майка му – домакиня.

 

Завършва Военното училище в град София. Сътрудничи на списание „Юнкерска родна стряха“. Първите му творби са стихотворението „Мечта“ и студията „Съзнание и дълг“. В първият етап на Отечествената война участва като поручик командир на батарея. Награден с орден „За храброст“.
В Бургас пристига като строител на завод „Червено знаме“. Включва в градския хор с диригент Георги Табаков. След завършване на националния конкурс за хорови диригенти през 1956 г. получава диплома за „Призната квалификация“.
Бил е диригент на хор в завод „Яна Лъскова“, на ансамбъла в Районния кооперативен съюз-Бургас, на женската вокална група в „Металснап“ и мъжкия хор в град Каблешково, на градския хор на Карнобат, на женския камерен хор в „Булгарплод“, туристическия хор „Странджанска зеленика“ и на Църковния хор при църквата „Св. Иван Рилски“. Към Военния клуб в Бургас организира и дирижира смесения камерен хор „Един завет“ в продължение на 10 години. Поради загубване на зрение прекратява диригенската си дейност през 2007 г.
Написва книгите „Отгласи“, „Магията хор Странджанска зеленика“ и други, посветени на неговия живот и творчество.
В Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ можете да научите още за големия музикант и да се докоснете до неговите книги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *