Новини

Честит 81 рожден ден на обичаната и гласовита певица Валя Балканска!

Рожден ден на 8 януари празнува народната певица Валя Балканска. Нека космическият глас на родопчанката, звучи още много години!
Валя Младенова Балканска е родена в с. Арда.
Народната певица от Родопската фолклорна област е популярна най-вече със своето изпълнение на народната песен „Излел е Делю хайдутин“. Тя е включено в Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“.
Кариерата на Валя Балканска започва през 1960 година, като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопи“ − Смолян. По повод 60-ата си годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден „Стара планина“. През 2003 година получава Награда „Нестинарка“ на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Номинирана е за държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2005 г.
През декември 2005 г. народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата. За нея са написани книги, които можете да намерите в отделите на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *