Новини

Честит Тодоровден!

Честит Тодоровден!
Днес е Тодоровден. Празникът се отбелязва през първата събота на Великденските пости. Известен е и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица.
Православната църква почита Св.Тодор. Още през ранното средновековие се обединява култът към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон.
В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец. В народната традиция празникът се свързва със здравето на конете и затова е празник на коневъдството. Преди изгрева на слънцето жените приготвяли обредни хлябове с формата на конче или подкова, украсени с орехови ядки, скилидки чесън и сол.
Мъжете се обличали нови ризи, почиствали конете, накичвали ги и извеждали на надбягване. И сега конните надбягвания са един от символите на този ден.
Имен ден празнуват Тодор, Теодор, Тодора, Теодора, Тошо, Божидар, Божидара, Богдана, Божана, Дарина, Найден.
Екипът на Библиотеката желае на всички здраве!

1 thoughts on “Честит Тодоровден!

  1. Цвета каза:

    Тропар на св. Теодор Тирон:
    За велико изповядване на вярата, сред пламъците като в тихи води се радваше светият мъченик Теодор; изгорен в огъня, се принесе като сладък хляб на Пресвета Троица. По неговите молитви, Христе, Боже наш, спаси нашите души.

    Кондак на св. Теодор Тирон:
    Приел Христовата вяра като щит в сърцето, си потъпкал вражията сила, многострадалче, и си се увенчал с небесен венец навеки, Теодоре, като непобедим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *