Новини

Честит рожден ден на поета Паруш Парушев!

Паруш Парушев е роден през 24 януари 1947 г. в Сливен. Живее в Бургас до 1976 г., където завършва средно образование и публикува първите си стихове. Висше образование по специалността българска филология завършва във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ през 1971 г.
Бил е редактор в педагогическия печат, завеждащ отдел „Култура“ на вестник „Народна младеж“, заместник главен редактор на вестниците „Учителско дело“ и „Пулс“, редактор в отдел „Поезия“ на издателство „Български писател“ и вестник „Български писател“. Член е на редакционната колегия на сп. „Пламък“.
Превеждан е на различни европейски езици. Негови творби са включени в антологии на българската поезия в България и в чужбина. Съставител и редактор е на сборници с поезия, проза и критика.
Автор е на книгите със стихотворения „Сърдечна недостатъчност“ (1987), „Беззащитен живот“ (1994), „Дом на брега“ (2006) и други, на автобиографичната проза „Строшено огледало“ (1983) и „Строшено огледало 2“ (1996). Член е на Съюза на българските писатели.
Носител на националната литературна награда „Атанас Далчев“ за 2010 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *