Новини

Честит празник студенти! Вашият нов дом – Библиотеката винаги е отворен за вас!

На 8 декември българските студенти отбелязват своя празник.
За първи път това се случва през 1903 г. в салона на читалище „Славянска беседа“, в София.
От 1916 г., след официалното въвеждане на Григорианския календар в България, годишният празник на университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември. Така с годините най-старото висше училище в България – Софийският университет „Св. Климент Охридски“, създава и утвърждава 8 декември като официална дата на университетската празничност.
Празнуването на 8 декември е отменено след 1944 г. и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на висшето училище отново е възстановен на 8 декември.
През годините той обединява българските студенти и до днес е изключително популярен.
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ е мястото, което се е превърнало в средище за студентите. Това е особено актуално сега, когато новата сграда на Библиотеката предоставя на младите хора иновации, комфорт и литература събирана и съхранявана 133 години. Това прави процеса на търсене и намиране на литература по-привлекателен. Много от тях са ежедневно в залите, където учат, слушат лекции онлайн и получават ценни насоки и материали от библиотечните служители. Целият работен процес на библиотеката е в служба на студентите, като се започне от удълженото работно време, през новите технологии и литературата в различни области на познанието. Работещите в Библиотеката са щастливи да бъдат в помощ на студентите и им желаят целеустременост, жажда за знание и учение!
Желаем на всички студенти хубав празник, весел купон, много успехи в живота и професионална реализация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *