Новини

Честит празник – Ден на народните будители!

Денят на народните будители е български празник, отбелязващ делото на българските просветители, книжовници и революционери, на всички достойни хора , които със своето дело са допринесли за възраждащия се национален дух, за стремежа към образование и книжовност.
Един от първите отличен от народната любов за народен будител е смятаният за небесен покровител на българския народ и държава, Свети Иван Рилски.
През 1922 г. Стоян Омарчевски — министър на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски, по инициативата на група интелектуалци, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември като Ден на българските народни будители. Така денят е определен за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България “.
По повод обявяването на празника за общонационален, министър Стоян Омарчевски казва: „… първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Министерството на народното просвещение определя 1 ноември – деня на Св. Йоан Рилски, за празник на българските будители, за празник, да го наречем, на големите българи, чрез който празник , уреден планомерно и системно, да се обединяват всички усилия в това направление, като тоя ден се превърне в култ на българския народен гений: отдавайки почит към паметта на народните будители , към ония, които като самоотвержени воини водиха българския народ в миналото към просвета , към свобода, към култура, да вдъхновим младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали…“
Освен всичко друго Денят на народните будители отново ни напомня, че българският дух е жив, че „..не се гаси туй, що не гасне...“ и че никога не е късно за пробуждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *