Новини

Честит Никулден!

Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ поздравява всички именици, моряци, читатели и всички бургазлии с празника на града!
Свети Николай Мирликийски Чудотворец е почитан като покровител на моряците, рибарите, търговците и банкерите.
Той е роден през втората половина на III в. в Патара, град в малоазийската област Ликия. Още от детски години проявявал ония добродетели, чрез които се прославил пред Бога и човеците. През целия си живот св. Николай не преставал да помага на страдащите, да защитава невинните, да укрепва слабите със словото на истината и вярата.
Името Чудотворец му е дадено, заради множеството чудеса, с които е известен приживе. Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Постигал го с лекота, заради което го наричали Чудотворец.
Веднъж Св. Никола тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разразила буря, корабът получил пробойна. Св. Никола запушил дупката с жив шаран и от тогава останала традицията на Никулден да не остава дом, в който да няма шаран на трапезата. Според легендата един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Никола възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците.
Бъдете здрави и благословени!
Още дълги години да почитаме празника на нашия прекрасен морски Бургас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *