Новини

Честит Национален празник на България!

Трети март е най-бележитият ден от историята на България – Освобождението на страната от османско иго. Датата слага начало на Третата българска държава през 1878 г. след подписване на мирния договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г.
Може да бъде изображение с 8 души, изправени хора, паметник и на открито
Санстефанският мирен договор е подписан на 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано между Русия и нейните съюзници от една страна и Османската империя от друга. От този ден, България прави първите си стъпки към утвърждаването на суверенна държава.
Високо се вее националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайния войн в София. Признателните гражданите поднасят цветя пред паметниците на загиналите за Освобождението на България – руски, финландски, румънски и украински офицери и войници, в различните села и градове на страната. И над всичко стои Шипка, с един емблематичен паметник на един безмерен героизъм!
В Бургас паметникът на Руските войни и паметните знаци на всички герои от освобожденската епопея са отрупани с цветя.
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ честити Националния празник на всички българи!
Нека не забравяме, че Библиотеката е мястото, което чрез хилядите книги за героите и събитията свързани с Освобождението, пази завинаги паметта за техния подвиг. Да пребъде българският дух и стремежът към свобода!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *