Новини

Честит Игнажден! От деня на св. Игнатий Богоносец започват Коледните празници

Свещеномъченик Игнатий е роден в Антиохия и е бил ученик на св. Йоан Богослов. Смята се, че лично е познавал част от Христовите апостоли. Той става епископ на Антиохийската църква и я ръководи в продължение на 40 години, като усърдно проповядва Божието слово и въвежда мнозина във вярата. Паството му го наричало Богоносец, защото той самият казвал, че носи в сърцето си Бога.
От 20 декември започват родилните мъки на Богородица.
Народната традиция на празника е различна в регионите на страната.
В Източна България на Игнажден е първата коледна вечеря, а ястията на масата са само постни. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на Нова година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.
Най-характерен е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден, се гадае каква ще бъде Новата година. Ако е добър човек, в къщата през цялата година ще има здраве и успехи. Някога, полазникът влизал в двора, поздравявал с Честита Нова година и преди да влезе в къщата взимал пръчка от дръвника. С нея разбърквал огнището и пожелава: „Колко искрици, толкова агънца, теленца, кончета“.
От Игнажден започват Коледните и Новогодишните празници, а имен ден отбелязват хората с имена Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Игнат, Игната и Иго.
Бъдете здраве и успешни!
На всички читатели екипът на Библиотеката желае благословени дни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *