Новини

Честит Еньовден!

Българската православна църква почита днес църковния празник Рождение на Св. Йоан Кръстител. В народните вярвания, празникът се нарича Еньовден.
Според поверието, на Еньовден тревите и билките имат най-голяма лечебна сила, особено ако се берат преди изгрева на слънцето.
В Еньовския венец трябва да има 77 билки и половина, колкото се вярва, че са човешките болести. Според поверието лечебните треви са събрали цялата мощ на слънцето и заради магическата им сила, всеки, който мине през цветния венец, ще бъде здрав през цялата година. Нощта срещу Еньовден е на самодивите. Тогава мистични същества стават видими за хората и извиват своите самодивски хора.
На този ден слънцето поема пътя към зимата и денят постепенно става по-къс.
В Библиотеката могат да бъдат намерени книги за Еньовден, за билките, за самодивите и всичко, което е свързано с празника. Един от авторите, с чиито произведения Библиотеката се гордее, са на заслужилия краевед д-р Вида Буковинова, която е закърмена с природата на странджанското село Граматиково. Част от темите на богатото и творчество са свързани с етнографията, странджанския фолклор и народната медицина основана на билколечението.
Днес имен ден празнуват хората с имена – Енчо, Еньо, Яна, Янка, Янаки, Яне, Биляна и всички с имена на билки.
Честит празник!
Бъдете здрави и носете самодивския дух в себе си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *