Новини

Днес празнуват всички талантливи певци и музиканти!

Отбелязваме Международния ден на музиката
В България празникът е обявен през 1980 година, по повод 700 години от рождението на св. Йоан Кукузел. От 1974 година ЮНЕСКО обявява 1 октомври за Международен ден на музиката.
Йоан Кукузел е канонизиран за светец. Българската православна църква го почита на 1 октомври.
Няма налично описание на снимката.
Ангелогласният, както са го наричали неговите съвременници е византийски църковен певец и композитор, музикален теоретик и реформатор на византийското нотно писмо. Предполага се, че има български произход, тъй като една от неговите композиции, посветена на майка му носи заглавието „Полиелей на българката“.
Обновява византийската музика с български интонации. Осъществява 2 реформи – въвежда многогласието и усъвършенства старото невмено нотно писмо.
Музикалната дейност на Йоан Кукузел е твърде значима и популярна, макар че не всички ръкописи, съдържащи негови творби са добре проучени. Известни са 90 негови композиции. Запазени са много негови изображения, които подчертават неговата популярност.
Българският писател Добри Немиров пише романа „Ангелогласният“ през 1938 г. посветен на Йоан Кукузел. Той е едно от първите произведения за композитора, последвани от още книги и публикации, които можете да намерите в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *