Новини

Честито Възкресение Христово!

„… Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка и на тия, които са в гробовете, живот дарува. Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя Кръст се покланяме, Христе, и Твоето свето Възкресение възпяваме и славим. Защото Ти си наш Бог, освен Тебе другиго не знаем, и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на светото Христово Възкресение, защото, ето – чрез Кръста дойде радост за целия свят. Всякога благославяйки Господа, нека възпяваме Неговото Възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши.
Великден е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос. Това е на третия ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите…“
Великден е смятан за най-големия християнски празник и всяка година озарявa сърцата и домовете на хората. Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, всички светлини в храма се изгасяват и малко преди полунощ свещеникът изнася запален трисвещник с думите „… Приидите, приимите свѣтъ, от невечернаго света и прославите Христа, воскресшаго из мертвых…“
Яйцата и козунакът са едни от основните елементи на великденската празнична трапеза. Всяка година традицията повелява яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или на Страстна събота. Най-голяма сила има първото червено яйце.
С него се прави кръст на челата на всички членове на семейството, с пожелание за здраве през годината. Първото яйце е символ на здраве, благоденствие и благополучие за семейството. То се поставя пред семейната икона, където е стояло миналогодишното първо червено яйце.
Вярва се, че тези яйца имат силата да предпазват и да лекуват.
Да не забравяме, че Великден не е само три дни, а седем или така наречената Светла седмица. След това в продължение на 40 дни православните християни се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“, пожелава на своите читатели, на всички християни, светъл Великден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *