Новини

Честита Нова 2023 Година!

Екипът на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ пожелава на всички читатели много здраве и успехи!
На 1 януари отбелязваме началото на Новата година.
Православната църква почита паметта на Св. Василий Велики, а именници са Васил, Василка, Василена, Весела, Веселин и други.
Бъдете благословени и закриляни от вашия светец!
Св. Василий бил многостранно надарена и талантлива личност. Основните му творби са „За Светия Дух“, три книги срещу арианеца Евномий, проповеди върху шестте дни на сътворението на света и др.
Св. Василий е най-известен с правилата за монашески живот, които създава върху живота в монашеската общност, литургичните молитви и труда. Почитан е като светец от Православната, Римокатолическата, Епископалната, Англиканската и Лутеранската църква.
Най-важният обичай на днешния ден в народните традиции е Сурвакане. Млади мъже – сурвакари, обикалят къщите и сурвакат техните стопани. Децата, събрани на групи, обхождат домовете на близки и съседи със сурвачки, украсени с преплетени клончета, нанизи от пуканки и сушени плодове, дребни парички, разноцветни вълнени конци, кравайчета.
Сурвакарите започват от най-възрастния член и благославят цялата къща. Домакините ги даряват с дребни пари, орехи, сушени плодове и малки подаръци, а сурвакарите наричат:
„… Сурва, сурва година!
Златен клас на нива,
Червена ябълка в градина,
Жълт мамул под стреха,
Голям грозд на лоза,
Пълна къща с деца,
Пълна кесия с пари,
Пълна къща с коприна,
Живи, здрави до година,
До година, до амина!..“
Сурвачките се правят от дрян, защото е един от най-здравите дървесни видове, разцъфва най-рано, а плодовете му се берат последни.
Библиотеката пожелава на всички свои читатели, да бъдат здрави и силни през Новата година, да продължават да търсят духовното, да се водят от знанието, и с книга в ръка да пребъдат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *