Новини

„Хората съдят само по заглавието“ – 140 години от рождението на Вирджиния Улф

Британската писателка Вирджиния Улф е родена на 25 януари 1882 година в Лондон. Тя е известна и като феминистка. Смятана е за една от най-изтъкнатите фигури на литературата на модернизма във Великобритания през 20 век.
Някои от най-известните и творби са романите „Мисис Далауей“, „Към фара“ и „Орландо“, както и монографичното есе „Собствена стая“ със знаменитата сентенция: „Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза.“
Бащата на Вирджиния, Сър Лесли Стивън, е известен писател и критик. В дома им има огромна библиотека, която е една от причините за богатата култура на писателката.
След завършването на последния си роман „Между действията“ Улф изпада в депресия, подобна на тези, които е имала по-рано. Войната, разрушаването на дома ѝ в Лондон по време на немските въздушни атаки, както и хладният прием на написаната от нея биография за нейния приятел Роджър Фрай влошават състоянието ѝ до такава степен, че тя не е в състояние да пише повече.
На 28 март 1941, на 59 години, Вирджиния слага край на живота си, като пълни джобовете си с камъни и се потапя във водите на река Оуз, която тече близо до дома ѝ. Съпругът и Ленард я погребва под едно дърво в градината на къщата им в Родмел, Съсекс.
Написаното от Вирджиния Улф обаче остава. Книгите и вдъхновяват идните поколения и оставят ярка диря. Ето някои от размислите и:
„Всеки човек има минало, укрито в него като страници от книга, известна единствено на него самия; хората обаче съдят само по заглавието.“
„Големите общности от хора са невменяеми.“
„Историята на мъжката съпротива срещу женската еманципация е едва ли не по-интересна от историята на самата еманципация.“
„Който не казва истината за себе си, не може да казва истината и за другите.“
„Хуморът е първото, което се губи при превода.“
„Човек не може да мисли, обича и спи добре, ако не е вечерял добре.“
„Като жена аз нямам страна. Като жена моята страна е целият свят.“
„Някой трябва да умре, за да може останалата част да цени живота повече.“
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ притежава произведенията на голямата британска писателка, които можете да заемете и прочетете, за да потърсите истината за нейния свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *