Новини

Уникалният разказвач на приказки Шарл Перo е роден на днешния ден

„…Грубата сила и купищата диаманти подчиняват другите на твоята воля, но добрите думи имат по-велика сила и носят повече ползи…“ Шарл Перо
Шарл Перo е роден на 12 януари 1628 година в Париж, Франция.
Той е писател и фолклорист, автор на голям брой детски приказки, сред които „Спящата красавица“, „Синята брада“, „Котаракът в чизми“, „Пепеляшка“, „Малечко Палечко“, „Червената шапчица“, „Магарешката кожа“ и други.
Писателят проучва и преработва в достъпен за децата вид редица устни народни приказки, които публикува в книга под заглавие „Приказки за моята майка“ или „Истории и приказки от старото време с морални наставления“ (1697 г.). В нея първоначално влизат осем приказки, сред които „Червената шапчица“, „Котаракът в чизми“, „Палечко“, „Спящата красавица“, „Пепеляшка“ и др. В следващите издания той добавя още две приказки и една повест. Всичките му приказки завършват с нравоучителни стихове. Член на Френската академия на науките (1671 г.).
Приказките на Шарл Перо не само нарушават традициите на класицизма, сковаващи развитието на литературата, но и критикуват от позицията на буржоазията аристократичните предразсъдъци. Играят възпитателна роля с нравствените идеи, вложени в тях, с простора на въображението, приказките оказват влияние върху развитието на европейската литература.
Поколения деца са израснали и продължават да четат, слушат и се вдъхновяват от приказните истории на Шарл Перo.
Заповядайте, в Детски отдел на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“, заеме книгите на уникалния автор и се потопете в неговия вълшебен свят и мечтайте. Както казва авторът „Мечтата е желание на сърцето.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *