Събития

Уникална фотоизложба посветена на акад. Константин Петканов в Библиотеката по повод 130 години от рождението му

В изложбена зала “НХА” на Регионална библиотека „Пейo К. Яворов“ е подредена изложба посветена на голямата личност, родолюбец, бунтар и писател – акд. Константин Петканов. Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ има много поводи да се гордее с уникалния творец. Един от тях е фактът, че Константин Петканов е бил Директор или както са казвали тогава Уредник на Общинската библиотека. От онова време са останали ръкописи на голяма част от произведенията му, които се пазят като безценни диаманти в архивите на Библиотеката.
Изложбата ще бъде открита на 12 декември – датата на която е роден великият творец, който не само описва болките на българина, но е преживял голяма част от тях. Като тракийски българин, роден в село Каваклия, Лозенградско, днешна Турция, Константин Петканов разказва за всяка сълза на изгонените от родните места свои сънародници.
Едни от най-значимите му произведения са „Без деца“, „Морава звезда кървава“, „Жътва“, „Златна земя“, „Белият вятър на Странджа“, „Хайдути“, „Преселници“, „Иде от равнината“, „Индже войвода“.
Писател, белетрист, публицист, общественик Константин Петканов винаги е отстоявал своята позиция, както в своите книги, така и живота.
В изложбата посветена на големия творец посетителите ще видят факсимилета на негови произведения, снимки от живота му, картини на които е изобразен. Ще научат за голямото му приятелство с художника Илия Бешков, за любовта към българската народна песен и танц, за факта, че разказът му „Нестинарка“ вдъхновява композитора Марин Големинов да създаде едноименната танцова драма и още много известни и неизвестни събития от живота на забележителната личност акад. Константин Петканов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *