Новини

С интригуващо театрално приключение театър „Трио“ ще зарадва пациентите от Детското отделение на УМБАЛ Бургас

С интригуващо театрално приключение театър „Трио“ ще зарадва пациентите от Детското отделение на УМБАЛ Бургас. Вместо традиционните представления, всяко дете ще може само да се потопи в приказния  и магичен свят на природата чрез театромат и  мини спектакъла „Нашият дом- Гората“.

Иновативният подход към аудиторията е театрална кутия – Тeатромат, която е вдъхновена от класическите основи на кукления театър – Театър на автоматите, но с една съществена разлика – Театромат, съчетава идеята на автоматиката с живото изкуство, задвижвано от актьор, като вплита и субективното изживяване на зрителя. „Спектакъл само за един зрител“ е една от най-новите тенденции в развитието на световния куклен театър. Този вид театър предизвика интереса и любопитството на всяко дете, заради уникалността на изживяването и факта, че се случва единствено и само за него.

На 15 май от 15:00 часа ще се изиграят първите от поредица представления, които пациентите от Детското отделение на УМБАЛ Бургас ще могат да гледат в стаите си. Пред децата ще се разкрие красотата на природата, която ни заобикаля и колко е важно да обичат и пазят своя дом – Планетата Земя.

Четири минутният спектакъл ще бъде представен няколко пъти в рамките един астрономически час.

Достъпът до кукленото изкуство е възможност за подобряване комуникацията и психическото здраве на деца, страдащи от различни заболявания.

Посланието на екипа на театър „Трио“ е: „Да въздействаме положително на емоционалното състояние на болните деца, да ги усмихнем, е смисълът на нашия проект.“

Проектът „Театър само за теб! Театромат – „Нашият Дом – Гората“ на театър „Трио“е подкрепен от Фонд „Култура“ на Община Бургас по направление 3 – „Подпомагане мултиплицирането на проекти, финансирани по този Правилник и вече представени пред публика“.

През 2020 година театър „Трио“ спечели финансова подкрепа за създаването на този спектакъл.

Характерно за театър „Трио“ е, че експериментира в различни театрални форми, но във всички спектакли, които създава основно изразно средство е музиката. Това отличава спектаклите на театъра от традиционния куклен театър.

Спектаклите на театър „Трио“ са разбираеми за всички възрасти и много добре се приемат от публиката в България и чужбина.

За десетте години от своето създаване театър „Трио“ е участвал със свои спектакли в 47 фестивала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *