Новини

Сър Артър Кларк – писател и изобретател, който вижда бъдещето

Сър Артър Чарлс Кларк е британски писател и изобретател, най-известен с научнофантастичния си роман „Одисея в космоса“. На 16 декември се навършват 105 години от рождението му.
Роден е в Майнхед, графство Съмърсет и след като завършва училище работи като ревизор в Лондон. По време на Втората световна война той служи като лейтенант в американските ВВС. Има диплома по математика и физика от Кралския колеж в Лондон, където учи след края на войната. След 1956 г. живее постоянно в Коломбо, Шри Ланка, като получава тамошно гражданство през 1960 г.
Неговото първо научно-фантастично произведение е разказът „Амбразура“, който излиза през 1946 г. Някои от най-известните му произведения са „Фонтаните на рая“, „Среща с Рама“ и „Градът и звездите“.
Неговия разказ „The Sentinel“ е превърнат във филма 2001: Космическа Одисея от Стенли Кубрик. Романът „2001: Космическа Одисея“ излиза докато Кларк и Кубрик работят по сценария на филма.
Сър Артър Кларк е автор, който вижда в бъдещето. Не всичко, което предвижда се случва, но много от твърденията му днес са реалност. Ето какво е казал през 1976 г. големият писател и изобретател за комуникациите и транспорта.
„… Ще имаме устройства, които ще ни позволяват да изпращаме много повече информация на нашите приятели. Те ще могат да ни виждат, ние ще можем да виждаме тях, ще разменяме информация…
„… Перфектното комуникационно устройство ще бъде широкоекранно с клавиатура и чрез него ще можем да обменяме всякакъв тип информация, да изпращаме съобщения на приятели. Те ще могат да ги прочетат, когато се събудят, ще могат да видят какво са получавали през нощта. Ще можем да проверяваме всякакви неща – самолетни полети, цени на всякакви стоки в супермаркетите, ще можем да четем книги, новини.
Ще можем да кажем на тази машина от какви неща се интересуваме – спорт, политика и така нататък, а устройството ще търси в огромна „библиотека“ и ще ни доставя всичко, което открие. Само това, което искаме, не всички глупости, които получаваме, когато си купим вестник. Вестникът ще изчезне. Ще спрем да разнасяме цялата тази хартия, защото ще имаме нужда просто от информация…„.
Артър Кларк е носител на ордена на Британската империя, а през 1962 г. е награден с премията „Калинг“, за постижения в популяризирането на науката.
Останалото за автора и неговите книги можете да намерите в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“. Заповядайте, за да си припомните неговите незабравими произведения и прозрения за бъдещето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *