Новини

Спомен за писателя-фантаст Агоп Мелконян

Днес, видният бургазлия щеше да навърши 75 години
Агоп Мъгърдич Мелконян е български писател фантаст, преводач, журналист, университетски преподавател и книгоиздател. Роден е на 10 март 1949 г. в Бургас.
Дипломиран инженер, Мелконян дълго време работи като журналист в седмичния вестник „Орбита“, където пише за научните открития в областта на физиката, техниката и астрономията. Той е автор също на романи, сборници с фантастични повести, разкази, пиеси и сценарии за филми.
Заедно с Любен Дилов, Светослав Славчев, Димитър Пеев и Светозар Златаров той е част от редакционната колегия на издателство „Георги Бакалов“, подготвяща поредицата „Библиотека Галактика“.
Издател е на списанието за научна фантастика „Омега“ и редактор на месечното списание „Върколак“, по-късно преименувано в „Зона F“.
Негови произведения са преведени на много езици, сред които руски, немски и френски. Самият той превежда произведения на братя Стругацки, Едгар Алън По и др. Известен е и като преводач на арменска поезия и проза.
Агоп Мелконян е един от основателите на катедрата по арменистика към Софийския университет, преподавател по арменска филология и член на Съюза на българските писатели. Той е удостоен с българската награда за фантастика „Гравитон“ през 1991 г.
Заповядайте, в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“, където ще намерите богата колекция от книги на писателя, посветил голяма част от творчеството си на фантастичния роман.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *