Новини

Спомен за Димитър Костадинов – поет, писател, критик, преподавател, почетен гражданин на Бургас

Димитър Костадинов е роден на 11 септември 1948 г. в с. Белила, Средецка община, Бургаска област. Завършва Филологическия факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Работил е като учител, заместник-директор и директор в различни бургаски училища.
Над 40 години Димитър Костадинов е член на Литературен клуб „Христо Ботев“ към ДНА – Бургас. Участва в многобройни изяви на клуба – рецитали, чествания, отбелязване на бележити годишнини, издаването на литературни сборници, антологии и др.
Самороден изпълнител на български народни песни.
Със специфичното си поетическо и литературоведско творчество, с учителската си и ръководна дейност в училищата, с университетската си преподавателска дейност и с доброволната си обществена работа, той активно съдейства за културното и общественото развитие на Бургас.
Над 10 години е бил председател на Управителния съвет на читалище „Фар“ – Бургас, 15 години е председател на Литературно-творческия клуб към Дома на учителя в Бургас.
Над 25 години работи в Учителски институт „Христо Ботев“ – Бургас, а после е преподавател в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.
Повече от 30 години ръководи Литературно-творчески клуб „Христо Ботев“, в който участват студенти.
Член на Съюза на българските писатели и на Съюза на учените в България. От 2011 г. е включен в международното Движение „Световни поети“.
На 25 март 2022 година Димитър Костадинов
приключва земния си път на 73-годишна възраст.
Отдел „Краезнание“ и Заемна служба за възрастни на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ съхраняват жива паметта за видния бургазлия и неговото творчество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *