Събития

Списание „Българи“ със статия за събитие, проведено в Библиотеката. В памет на диригента Таня Дoганова-Христова

В последния брой на списание „Българи“, предназначено за нашите сънародници живеещи в Чехия, има статия за Библиотеката. Тя е посветена на събитие, проведено по инициатива на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ за Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел“. Присъстващите си спомниха за огромната работа извършена от Таня Доганова-Христова – диригент и основател на формацията, прославила България по света. С огромна любов за нея говори пред публиката Румен Спасов, който разказа как се е родил феноменът наречен „Йоан Кукузел“ и любовта на диригентката към музиката на формацията.
На срещата с публиката в Библиотеката беше представена книгата на Таня Доганова-Христова „Трънливият път към славата“. Редактор на изданието е доц. д-р Дияна Петкова, която също присъства в залата.
Децата от Вокална група „Фортисимо“ с художествен ръководител Милена Добрева огласиха събитието с изпълненията си.
За съжаление, през януари 2022 година, само няколко месеца след събитието, Таня Доганова-Христова напусна този свят, за да дирижира небесния хор на ангелите.
Статията в списание „Българи“, посветена на представянето на книгата за камерен ансамбъл „Йоан Кукузел“ в Библиотеката, е написана от Красимир Проданов. Той е преводач, автор на книги, голям приятел на Библиотеката и верен неин читател. Благодарим за доброто сътрудничество и възможността българите в Чехия да научават чрез неговите публикации за събитията в Библиотеката!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *