Събития

Първи декември: Световен ден за борба със СПИН и ХИВ

Информационна кампания в Библиотеката, посветена на Световния ден за борба със СПИН и ХИВ
Доброволци от Български Младежкия червен кръст и Младежкия международен център Бургас раздаваха информационни материали, червени панделки – символ на кампанията и предпазни средства, посветени на деня за превенция.
Читателите на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ имат възможност през целия ден получат брошури с материали по темата, за да се запознаят с проблема. В тях има информация за специализираните центрове за лечение, причините за вируса и други.
През 1988 г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. Сега той е признат и се отбелязва в над 190 държави по света.
По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2020 г. е 1,5 млн., а смъртните случаи са 680 000. В световен мащаб през 2020 г. близо 73% от инфектираните получават антиретровирусна терапия. В България общо 1 936 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а 1 910 (99%) от тях получават антиретровирусна терапия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *