Събития

Проф. Любомир Халачев и част от неговата творческа дейност Негови книги ще бъдат представени в Библиотеката от писателя и издател Иван Гранитски

На 16 май 2022 г. /понеделник/ от 18, 00 ч. проф. Любочир Халачев ще гостува в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ гр. Бургас. Режисьор, продуцент, писател. Професор в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Доктор по изкуствознание. Декан и Ректор на НАТФИЗ.
Завършил е ВГИК-Москва през 1972 г. През 1976 г. специализира в Полша, а през 1981-83 г. специализира в Италия и Франция документално кино. През 1999 г. завършва курс по „Маркетинг на културата” организиран от ФАР и British counsil. През 2000 г. завършва курс на EURIKA AUDIOVISUEL по “Продукция и разпространение”. През 2002 г. завършва курс организиран от Висшите училища по кино в областта на филмовата продукция. През 2003 г. завършва “North by Northwest” в Дания – едногодишен курс към програма “МЕДИА ІІ” за script doctor (сценарна консултация) и работа на продуценти със сценaристи.
През 1989/1990 г. е зам. директор на българския културен център във Варшава. През периода 1992-1994 г. е директор на филмова студия „Спектър-92“, която произвежда ТВ програми, документални филми и ТВ театър. Ръководител и лектор на семинари и уърк-шопове в европейски програми съвместно с университети във Великобритания, Латвия, Естония, Финландия, Испания. Член и председател на журита на български и международни фестивали. През 2004-2005 е работил като гост-професор в Института по медии и кино на университета „Ни Ан”, Сингапур.
От 1975 г. работи в Студия „Време“ като оператор и режисьор на документални и научно-популярни филми. Има повече от 100 документални филма, има награди на български и международни фестивали. От 1991-2012 г. е ръководител на продуцентска компания „Кадиак филм”.
Снимал е много документални филми с исторически характер, филми разказващи за други страни, филми разкриващи проблемите на съвременното общество, като „Истории за птици, хора и други чудеса“, „Бойните маршове на България“, „Поучителната история за живота на братя Прошек“. Особено популярна е тетралогията „Духът и битът на българина 1850-1950“ (с филмите „Копнеж по нови неща“, „Как Европа влезе в България“, „Френската жена на българския подофицер“ и „Биографията на една снимка“). Режисьор и продуцент на игрални филми за БНТ. Филмите му се излъчват непрекъснато по БНТ-1, БНТ-свят и БНТ-2.
Автор е на десетки статии по проблеми на културата, киното, телевизията и образованието. Има 9 книги в областта на киното и телевизията, между които са и сериозните изследвания „Направи си сам…ОБЩЕСТВЕНА ТЕЛЕВИЗИЯ“ (2001 г.) , „Документалното кино- начин на живот“(2004 г.), „Изкуството да бъдеш продуцент“ (2018 г.) и „Шапката на Ниночка“ (културата като мощен финансов инструмент). Автор е на много сценарии , на 5 книги с разкази и романа „Сънувам кино“, (2019 г.).
– „Крос по Сен Жермен“: Разкази.- 2010 г.
– „Всяка вечер в седем“: Разкази. – 2012 г. (номинация за награда „Хеликон“)
– „Любов по време на студената война“: Разкази.- 2015 г.
– „Спомен за лисицата“: Разкази.- 2018 г.
– „10 неща които никога няма да правя“: Разкази.- 2021 г.
– „Сънувам кино“: Роман. – 2019 г.
Бил е член на Обществения съвет на БНТ. Член на Съюза на българските филмови дейци, Съюза на българските журналисти и Съюза на българските писатели.
Най-новите книги на автора ще бъдат представени в Библиотеката от писателя и издател Иван Гранитски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *