Новини

Професор Дж. М. Кутси /носител на Нобелова награда за литература/ е роден на днешната дата /09 февруари/ 1940 г. в Южна Африка

„… Изглежда, че някъде дълбоко у всички нас има нещо твърдо като гранит, което не можеш да научиш на нищо. Въпреки истерията по улиците никой не вярва истински, че светът на установените факти, в които сме се родили, е обречен на унищожение… А кой съм аз, че да отхвърлям така подигравателно илюзиите, подхранващи живота!...“
Професор Дж. М. Кутси /носител на Нобелова награда за литература/ е роден на днешната дата /09 февруари/ 1940 г. в Южна Африка. Звършва Университета в Кейптаун и Тексаския университет в Остин, след което преподава в Държавния университет на Ню Йорк в Бъфало.
Той се завръща у дома в Южна Африка, за да заеме редица позиции в университета в Кейптаун, като последната е заслужил професор по литература.
Първата му публикувана книга е „Dusklands” (1974 г.) и това е последвано от няколко допълнителни романа, включително „In the Heart of the Country” (1977 г.), носител на литературната награда на Централната новинарска агенция (CNA) и филмиран като Dust през 1985 г.; „Life & Times of Michael K”/ „Живот и страдания на Майкъл К.” (1983 г.) и „Disgrace/ Позор” (1999 г.), и двата носители на наградата Букър за фантастика; и Елизабет Костело: Осем урока (2003). По-нови романи са Slow Man (2005) и „Diary of a Bad Year/ Дневник на една лоша година” (2007 г.).
Дж. М. Кутси също пише нехудожествена литература. „White Writing: On the Culture of Letters in South Africa” (1988 г.) е колекция от есета за южноафриканската литература и култура, а „Doubling the Point: Essays and Interviews” (1992 г.) е колекция от есета и интервюта с Дейвид Атуел. Неговите книги: „Юношество: Сцени от провинциалния живот” (1997); „Младост: Сцени от провинциалния живот II” (2002 г.); и „Summertime” (2009 г.) образуват трилогия от измислени мемоари.
Summertime е в краткия списък за наградата Man Booker за художествена литература през 2009 г. и наградата за писатели на Британската общност (югоизточна Азия и Южен Тихоокеански регион, най-добра книга), а също и за литературната награда на австралийския министър-председател.
Дж. М. Кутси също е преводач на холандска и африкаска литература. През 2002 г. емигрира в Австралия, където има почетен пост в университета в Аделаида. Удостоен е с Нобелова награда за литература през 2003 г. и е посветен в рицарство в Ордена на холандския лъв през 2010 г.
Вижте анализите и рекламите
Подсилване на публикация
Харесване

Коментар
Споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *