Новини

Православната църква почита Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец

Честит Димитровден 💐!
„… Тропар, глас 3
Велик поборник в бедите вселената те намери, страдалче, побеждаващ народите, защото, посрамил гордостта на Лий, вдъхновил си за дръвновен подвиг Нестор.
Тъй, свети Димитре, Христа Бога моли да дарува нам велика радост…
.
Димитровден е народен и православен празник, отбелязван на 26 октомври в памет на свети Димитър Солунски.
Той е роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница. Преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го убиват с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.
„… Похвално слово за свети Димитър 📜
                                                                                 От св. Климент Охридски
Братя,
Настана светлият празник на Христовия воин и мъченик Димитър, който с вярата си светло озарява всичко и с любовта си подбужда към вечния живот.
Този преблажен мъченик за Христа, Димитър, от млада възраст придоби знания и израсна като доброплодна лоза, напоявайки всички с духовна сладост, а разумът му разцъфтя като лилия (по Ос. 14:6). С благоуханната си обич той привличаше всички към Христовата вяра. Украсен беше с добротата на Христа и с красотата на лицето си блестеше като ангел. От него бликаше мъдрост — като съкровище, което носи живот. Той беше далеч от всяка нечистота и плътска похот. Като насочваше твърдо ума си към възвишеното, той търсеше прародителското място и достойнство, от което отпадна прародителят Адам. От ранни зори той отдаваше цялото си сърце на молитва към въплътилото се божие слово, назидавайки се винаги с псалми, славословия и духовни песни, казвайки: „Ще те възлюбя, Господи, крепост моя! Господ е моя твърдина и мое прибежище, мой Избавител (Пс. 17:2-3). „Нему се уповаваше сърцето ми, и Той ми помогна, и сърцето ми се зарадва; аз ще Го прославя с моята песен.“ (Пс. 27:7)….“
Няма налично описание на снимката.
Според народно вярване в полунощ срещу Димитровден “небето се отваря“. Който е буден по това време, може да изрече своя молба към Бога.
Свети Димитър “зима носи“, казвали някога.
На този ден празнуват: Димитър, Димислава, Димитрина, Димитрия, Деметра, Дима, Димка, Димо, Димана, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Диян/а, Диан/a, Драго и други.
Бъдете здрави и небесно закриляни от вашия покровител св. Димитър!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *