Събития

Потомци на рода Петканови 📜 бяха гости на събитие, посветено на славния род

Среща – разговор отбеляза 130 години от рождението на големия български писател, интелектуалец, публицист, директор на Библиотека Бургас и академик на БАН Константин Петканов 🖊. Събитието се проведе в новата сграда на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ 📚. Представена беше книгата „Братя” 📖 на отец Димитър Попниколов Петканов.
Д-р Добрина Топалова ❤ запозна присъстващите с интересни факти за силната връзка и живота на двамата братя Константинови, за общата им съдба на тракийски бежанци, за духовния и културен принос към Бургас 🌊. Театралният режисьор Румен Велев прочете откъси от книгата.
На представянето присъстваха потомци на рода Петканови 📜. Един от тях е Константин Кършев , който е внук на Димитър Петканов и е кръстен на чичо си Константин. Той изрази своята гордост от славния си род и надежда, че двамата братя и техния принос за литературата и духовността няма да бъдат забравени.
Петя Паскалева също е наследник на славния род. Нейната баба Петкана е братовчедка на двамата братя. Във времена, когато на посещението в храма не е гледано с добро око, Димитър Петканов е направил възможно кръщаването на Петя в църква. Тя се гордее със своето родословно дърво и се надява то да пребъде.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *