Новини

Паулина Станчева 💐 – поетесата, родена в Бургас

Паулина Станчева е псевдоним на Калиопа Костова Паласакева. Тя е родена на 31 януари 1907 год. в Бургас. Родната и къща се е намирала на улица „Лавеле“ № 12.
Любовта със съпруга и писателя Стефан Станчев е причината тя да смени красивото си име с псевдоним. В някогашния Бургас двойката е била популярна като „Ромео и Жулиета“ от едноименната пиеса на Шекспир.
Първата си приказка написва още в началното училище.
През 1926 г. Станчева завършва гимназия в родния си град и прави първата си публикация в ученическото списание „Копнежи“. От 1942 г. живее в София, а от 1945 до 1950 г. е редактор в сп. „Жената днес“. Работи в Българско национално радио от 1951 до 1956 г.
Паулина Станчева е автор на десетки книги с поезия и проза, сред които: „Дни и нощи“, „Затишие“, „Горско училище“, „Младост“, „Марийкината рокличка“, „Нови жени“, „Прозорец с гълъби“, „Разкази за малкото Ани“, „Момчето с котвата , „Денят е дълъг“, „Новата червена шапчица“ и други.
Паолина Станчева пише не само в различни жанрове и стилове,
но и за хора на различни възрастни.
Член на Съюза на българските писатели.
Носител на отличието „Почтен гражданин на Бургас„, присъдено й през 1977 г.
Носителка на литературната награда „Петко Р. Славейков“ на Министерството на просветата през 1986 г.
Произведенията и са основно в „Детски отдел“ на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“, но нейни книги могат да бъдат намерени и в „Заемна служба за възрастни“ , както и в различните читални на Библиотеката. Подробности за живота на бургаската писателка има в книги и материали, които се съхраняват в Отдел „Краезнание“ на Библиотеката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *