Новини

Патронът на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ има ярка революционна биография

Патронът на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ има ярка революционна биография. Той е Воевода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.
В 1909 г. издава мемоарно-есеистичната си книга „Хайдушки копнения. Спомени от Македония 1902 – 1903“.
В гр. София, Пейо К. Яворов е сътрудник и редактор на литературно списание „Мисъл“. Първата негова творба, която силно впечатлява кръга „Мисъл“ и се превръща в неделима част от него, е поемата „Калиопа“. През 1901 г. издава първата си стихосбирка „Стихотворения“. В този период поетът работи като библиотекар, а по-късно и като драматург на Народния театър. Плод на работата му в театъра са две пиеси – „В полите на Витоша“ и „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“.
При избухване на Балканската война през 1912 г. е доброволец в Македоно-одринското опълчение и оглавява партизанска чета № 15, съставена от 9 души. Награден е с кръст „За храброст“.
Творчеството и поезията на Яворов са пропити с трагизъм, породен от драматичния му живот. В кръга „Мисъл“ той среща разбиране и получава псевдонима си Яворов от Пенчо Славейков, но поезията не го удовлетворява – той страстно иска да участва в борбите за освобождение на Македония.
Последната горчива капка в живота на Яворов са смъртта на Мина Тодорова и обвиненията в убийството на Лора, които го довеждат до самоубийство. До края на живота си кореспондира с водача на ВМОРО Тодор Александров. Смята се, че отровата и пистолетът, послужили за самоубийството на Пейо Яворов, са дадени по молба на самия писател от Тодор Александров.
Това са факти от биографията на големия поет и революционер. Зад тях обаче стои една невероятна душевност, която строи от поетичното му творчество. И дори да не знаем нищо за живота на големият българин, достатъчно е да прочетем някои от стиховете му, за да осъзнаем неговата гениалност.
През 2008 година Министерството на пощите и съобщенията в Република Армения в знак на признателност за застъпничеството на поета и творбата му „Арменци“ посветена на мъчениците на Арменския геноцид, издава пощенска марка с лика на поета.
Родната къща на поета в Чирпан е превърната в музей през 1954 г., както и домът му в София.
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ с гордост носи името на своя патрон вече 45 години. В Библиотеката всеки читател може да се наслади на творчеството на Яворов, защото тук се намират всички произведения на автора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *