Новини

Памет за български творец

121 години от рождението на проф. Любомир Далчев – скулптор и педагог
Проф. Далчев е преподавал пластична анатомия в Държавната художествената академия от 1935 до 1937 г., както и декоративно-монументална скулптура във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“ (1955 – 1963 г.).
Участвал е в колектива, създал паметника на Съветската армия в София през 1954г. Автор е на паркови скулптури и паметници на историческа тематика, сред които паметникът на св. Климент Охридски в София . Негово дело са комплексът от композиции в Братската могила в Пловдив, паметникът „Трите поколения“ над Перущица и др.
Носител на орден „Народна република България“ втора степен, на орден „Кирил и Методий“ първа степен. Лауреат е на Димитровска награда през 1971г. Удостоен със званието „Герой на социалистическия труд“. Носител на награда за монументална скулптура „Иван Лазаров“ на Съюза на българските художници, на орден „Стара планина“ първа степен през 1998 г.
В отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ можете да намерите още информация за твореца, както и да разгледате фотоси с негови произведения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *