Новини

Отбелязваме един от най-големите български празници – Съединението на България.

Честит празник!
Съединението е актът, с който на 6 септември 1885 г. автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.
Събитието става факт след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.
Съединението получава дипломатическо и международно признание с българо-турската спогодба от 20 януари и Топханенския акт на Великите сили от 24 март 1886 г. В замяна на османското съгласие за персонална уния на Княжество България и Източна Румелия начело с българския княз, България отстъпва на Османската империя Кърджалийска околия и Тъмръшките села. Сливането на Северна и Южна България е утвърдено окончателно едва с признаването на българската независимост през 1908-1909 г.
Празненствата на Деня на Съединението в България се провеждат в нощта на 6 септември в Пловдив – някога столица на Източна Румелия, по времето, когато е била османска провинция.
В Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ можете да намерите материали, свързани с историческия акт, който променя съдбата на българите.
Заповядайте, за се докоснете до книги и снимков материал, свързани с великата дата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *