Новини

Отбелязваме Деня на народните будители!

Честит празник!
Уникален български празник, отбелязващ делото на българските просветители, книжовници и революционери отбелязваме на 1 ноември. Спомняме си и почитаме делото на всички достойни хора, които са допринесли и допринасят за възраждането на националния дух, за стремежа към образование и книжовност.
Един от първите отличен от народната любов за народен будител е смятаният за небесен покровител на българския народ и държава, Свети Иван Рилски.
През 1922 г. Стоян Омарчевски — министър на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски, по инициативата на група интелектуалци, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември като Ден на българските народни будители.
Той е определен за „… празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България…“.
Всяка година Денят на народните будители ни напомня, че българският дух е жив, че не трябва да забравяме своите духовни водачи от миналото, както и да подкрепяме тези, които са наши съвременници.
Ученици от ОУ „Александър Георгиев- Коджакафалията“ отбелязаха Деня на народните будители в Регионална библиотека „Пейо Яворов“. Те разказаха за живота на патрона на своето училище и за неговата безпределна щедрост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *