Новини

Николай Василиевич Гогол – модернист и мъдрец 170 години от неговата кончина, се навършват на 21 февруари 1852 година

Гогол умира само на 42 години, но произведенията му са уникални с психологическите проникновения и дълбочината, с която разкрива човешката природа. Въпреки младостта му, книгите на писателя сякаш са писани от мъдрец и столетник.
Николай Василиевич Гогол е руски писател от украински произход. Признат класик на руската литература. Най-известната му творба е романът „Мъртви души“, който се определя като първия модерен руски роман.
Роден е в селце край Полтава, в днешна Украйна, на 1 април 1809 г. Рождената му фамилия е Яновский и принадлежи на стар украински род, потомък на казака Остап Гогол, откъдето идва и литературното име на писателя. Бащата на Николай Василиевич Гогол бил много образован човек и също имал литературна дарба – пишел кратки повести и пиески за ограничен кръг приятели.
Гогол заминава за Санкт-Петербург на 19 години с желанието да се издържа като актьор, но се оказва, че е твърде срамежлив за сцена. Започва да сътрудничи на литературни алманаси, списвани от близки приятели на Пушкин. Забелязват таланта му, когато в един от тях публикува „Омагьосаното място“ , а „Мъртви души“ пише в периода 1835-1841 г.
Другите популярни произведения на гения са „Шинел“, „Ревизор“ и „Тарас Булба“ .
Според негови биографи, авторът на „Женитба“, „Нос“ и други литературни шедьоври, страдал от депресия, припадъци и видения. Отива си от този свят заради крайно физическо изтощение, защото се опитвал чрез гладуване „да изгони дявола от себе си“. Последните му думи били: „… Ще се смея през сълзи…“
Гогол е погребан в гробището на Новодевическия манастир.
Ролята му на писателя в съвременната световна култура е огромна. Неговите произведения са еталон за проникновена дисекция на човешката душа и се четат от милиони хора по целия свят.
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ съхранява и предава на поколенията книжното богатство на Гогол. Произведения на големия писател могат да бъдат прочетени и на родния му език, отново в „Заемна за възрастни“ в Библиотеката .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *