Новини

Необикновеният разказвач Стивън Кинг на 75 години „Ако една история успее да уплаши мен, ще уплаши всеки друг“

Стивън Едуин Кинг e роден на 21 септември, 1947 г.
Американският писател е известен най-вече със своите романи на ужаса, които го превръщат в един от най-продаваните писатели на 20 век.
Историите на Стивън Кинг обикновено разказват за обикновени хора – семейства от средната класа, деца, писатели – замесени в зловещи и обикновено свръхестествени преживявания. Кинг е познавач на хорър жанра, както проличава в книгата „Танц на ужаса“ , в която описва развитието на литературата и филмите от този жанр.
Освен това Стивън Кинг пише творби, които не съдържат свръхестествени елементи, например новелите „Тялото“ и „Рита Хейуърт и изкуплението Шоушенк“. Екранизациите „Изкуплението Шоушенк“ и „Зеленият път“ са номинирани за Оскар в категорията Най-добър филм.
Без значение колко кървави или дилетантски са историите му, както се твърди понякога, Кинг влага цялото си сърце и душа във всичко, което пише. Основният му критерий е, че ако успее да уплаши себе си, ще уплаши и всеки.
Продажбите на книгите на Кинг са около 300 – 350 милиона екземпляра.
Кинг получава Националния медал на изкуствата за 2014 г. на церемония в Белия дом на 10 септември 2015.
Големият интерес към книгите на Стивън Кинг не спира. Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ притежава негови произведения и кани всички почитатели да посетят „Отдел за възрастни“ в Библиотеката и да се потопят в света на един различен автор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *