Новини

На 28 декември отбелязваме Международния ден на киното

На днешния ден през 1895 г. в парижкото кафене „Салон Индиен дю Гран Kафе“ французите Огюст и Луи Люмиер правят първата публична прожекция в присъствието на не повече от 35 души.
На нея са представени десет кратки серии от „движещи се фотографии“, в това число и първия филм на братя Люмиер „Работници напускат фабриката Люмиер в Лион“. Всяка лента е 17 метра дълга и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди.
Първият филм в историята на кинематографията е заснет малко по-рано през същата година с кинематографа на Леон Боули, патентован през 1894 г. Двамата братя доразработват устройството. Усъвършенстваният кинематограф включва в себе си устройство, което може да записва „движещи се картини“, чрез него може да се редактира заснетото, както и да се прожектира вече готовия филм.
Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ подържа живо седмото изкуство по различни начини. Един от тях е чрез богатия книжен фонд, който включва книги за историята на киното, биографии на легендарни актьори, режисьори и филми.
Другият начин е рубриката за ретро филми, които се прожектират на на киномашина. Това става в конферентна зала „Акад. Константин Петканов“ където се събира публика, която харесва стария начин на излъчване на филми.
Във Фейсбук страницата на Библиотеката /Регионална библиотека „Пейо Яворов“ https://www.facebook.com/burgaslib/ можете да следите кога са прожекциите и да присъствате на тях.
Входът е свободен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *